Från Helsingborg till Amsterdam

Omkring kl 10-11 den 22/6 kör jag ombord på färjan som tar mig till Helsingör. Från Helsingör kör jag  längs strandvägen till Köpenhamn för att senare checka in på Copenhagens Backpackers Hostel nära centralstationen. Nästa morgon går färden vidare mot Rödby där tas färjan till Putgarden, därifrån är det bara att hålla sig på väg 1 till Hamburg. Bor på Jugendherberge Hamburg, ett större vandrarhem i stadsdelen St Pauli.

De visar fotbolls-VM på storbildsskärm i matsalen, även på en mindre bar i vandrarhemmet.  Matchen börjar kl 20.00  ungefär då jag checkar in. Tyskland spelar mot Sverige och vinner med 2-1. Folk går omkring i en Tysklandflagga eller målat tyska färger på kinderna, tutar med bilarna. Får nog av Tyskland och kör nästa dag mot Amsterdam.

Fortsätter på väg 1 förbi Bremen, byter väg mot Emden  och Groningen. Från Groningen är det skyltat till Amsterdam. Inne i Amsterdam blir det svårare när jag missar en avfart. Använder dock gps och kartfunktionen via Maps på mobilen. Hittar slutligen rätt till VIA Hotel, ett större vandrarhem en bra bit utanför centrum.

Nästa morgon tas tunnelbanan från Diemen-Zuid till centralstationen där centrum finns. Hela centrum är uppdelad av kanaler där det går diverse sightseeing-båtar. En båttur kan kombineras med en guidad busstur för att få en känsla av populära områden i staden. Typiskt för Amsterdam är t ex de ca 200 olika coffeshops där man både kan köpa och röka hash eller olika sorters joints, även röka vattenpipa. Fast ofta kan man faktiskt också köpa kaffe, glass och diverse bakverk. Ett annat ovanligt inslag är red light-district, där tjejerna exponerar sig i skyltfönster mot gatan. Skyltfönstren har ofta en dörrfunktion så kunderna knackar bara på så släpper tjejerna in kunden och de går upp för en trappa någonstans. De populäraste krogarna verkar också ligga i nära anslutning till red light district. Längs kanalerna ligger många mysiga bostadsbåtar, de verkar dock vara dyra att köpa, 400 000 Euro enligt en person jag frågar.

Mest sevärda attraktionen för min del var Body Worlds, ett museum med inplastade människokroppar och organ. Kropparna har blivit donerade och en patenterad inplastningsmetod används för att plasta in olika kroppsdelar. Kropparna balsameras först i formaldehyd, fryses ned och sågas sedan upp i 3 mm tjocka skivor. Frusen kroppsvätska byts mot aceton i ett kallt acetonbad. Via indunstning i vakuum sugs acetonet ut och ersätts med en plastpolymer. Slutligen positioneras delarna på rätt sätt innan plasten gashärdas. Vissa exemplar fylls med silikongummi medan andra vävnadsskivor fylls med epoxyharts. En hel kropp tar ca 1500 arbetstimmar att färdigställa, vilket motsvarar ett år.

Från Amsterdam tas färjan till Newcastle, som avgår kl 17.30 den 27/6 och anländer kl. 9.15 den 28/6.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *