Edinburgh

Jag kör av båten i Newcastle och upp på väg A19, senare A1 som leder till Edinburgh. Vägen omges av ett öppet böljande landskap, ibland med lummiga skogsdungar. Stundtals kan man se den östra kusten på avstånd. Färden tar några timmar och avslutas vid Waverley station, Storbrittanniens näst största centralstation.

Där finns nämligen St Christopher’s Inns, mitt vandrarhem som ligger i den gamla delen av Edinburgh, stadsdelen som antagligen tillkom före 1500-talet. På andra sidan centralstationen ligger den nyare delen av Edinburgh som byggdes under 1700-talet. Mellan de båda delarna låg tidigare en damm som tidigare användes som kloak för avloppsvatten. Den har dock torkat bort och nu finns där Waverley station. Mest populära området i den norra delen av Edinburgh är nog The Royal Mile, en väg som kantas av restauranger, butiker, gatukonstnärer och leder upp till Edinburgh Castle, Edinburghs största turistattraktion som ligger på toppen av en slocknad vulkan.

Till höger om entrén till slottet står ett monument av William Wallace, känd från filmen Braveheart.

Den populäraste attraktionen i den nyare delen är antagligen Calton Hill. En central kulle som skapades via ett vulkanutbrott för miljontals år sedan. Från kullen ges en fin utsikt över hela staden och där finns också några kända gamla byggnader att beskåda.

I Edinburgh som är Skottlands huvudstad bor cirka 0,5 miljoner människor och är kanske mest känd för sin atmosfär och festivaler som sker främst i augusti. Oavsett festivaler spelas ofta lokal live skottländsk folkmusik, blandat med modernare musik i diverse pubar. Oavsett tidsperiod så verkar alla byggnader vara byggda av sten.

 

Förutom Edinburgh förknippas Skottland med slott, whiskydestillerier och lochs (sjöar). Från Edinburgh kan man ta diverse guidade dagsturer till olika whiskydestillerier och slott i Skottland. Tar själv en tur till Stirling för att se Stirling slott och ett whiskydestilleri i närheten, även till Loch Lomond. Fast egentligen var det William Wallace Monument som var mest intressant som också finns i Stirling, men ingick tyvärr inte i dagens schema. William Wallace är personen som porträtteras i filmen Braveheart, men felaktigt enligt vår guide. William Wallace Monument kan dock ses på avstånd från Stirling Castle.

 

Glengoyne Whisky Destillery

 

 

 

Loch Lomond – en sjö nära Stirling.

William Wallace Monument sedd från Stirling Castle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *